LIMBURG BERICHT #1 SRV-man

Jo Vliex gaat kwiek zijn winkelwagen in en uit. Hup naar Eddy. Hij gaat het huis in en pakt  uit de keuken een boodschappenbriefje en een tas. In de 17 meter lange SRV-wagen (die al lang geen Samen Rationeel Verkopen meer heet) verzamelt de melkboer aardbeienyoghurt, roomboter, koffie, aardbeienjam, een slaatje, Frankfurters.

Eddy is maar alleen. Hij heeft nooit een vrouw gevonden. Jarenlang woonde hij hier met zijn moeder. Hij verpleegde haar. Verleden jaar ging ze dood en hij kan haar maar niet vergeten.

Eddy is “heel clever”, zegt Vliex. Hij staat voor de klas. Maar zonder zijn moeder kan hij niet. In de ochtend gaat hij eerst naar het kerkhof, later op de dag nog een keer of drie. In de keuken is vaak voor twee gedekt. Hij koopt wat zij lekker vond.

Jo Vliex rijdt 43 jaar met zijn winkelwagen door het dorp. Nog geen dag met tegenzin de weg op, zegt zijn vrouw als ze hem uitzwaait. Wat een prachtig dorp, zeg ik tegen mevrouw Vliex: die knoestige bomen, de vakwerkboerderijen en Belgische knollen in de wei. “Vind je?” Ze kijkt verbaasd. “Ik ben niet van hier. Dan blijf je toch vreemd.”

Het is een kalme ochtend. Bijna carnaval, dat merk je hè, zegt Vliex. Het geld wordt minder makkelijk uitgegeven. De klanten zijn bijna allemaal vrouw en boven de zestig, en dat sparen voor carnaval doen ze omdat ze dat van vroeger gewend zijn, niet omdat ze zo wild feesten.

Om de driehonderd meter parkeert hij schel bellend zijn winkel. Alleen bij de bejaardenhuisjes gaat Vliex op alle deurbellen drukken – daar horen ze de zijne niet. In de roostertjes roept hij: “Jo Vliex! De winkel!”
Klanten antwoorden door de intercom: “Ja ik kom hoor” en: “Ik zit nog bij de kapper…”

Spoojt uch neet. Haast u maar niet. Ik wacht tot u klaar bent.”

Dan staat de enige keer deze vrijdag de wagen tjokvol. Het is grijs, op pantoffels en het schuifelt, giechelt, betast de waar en roept om Jo. Die rent zich rot want bezorgt elke tas op het aanrecht. Vliex laat een mevrouw met krulspelden een doos met twee “Parijse soezen” zien. Willen er drie vrouwen Parijse soezen.

Vliex bemiddelt.

“Tante, u mag geen slagroom.”

“Soms wel hoor.”

“Volgende week neem ik meer soezen mee.”

Klant en winkelier dragen elkaar op handen. Maar elk jaar ontvallen Vliex zo’n dertig vaste afnemers. Nieuwe komen er niet bij. “De jongeren werken allemaal. Op weg naar huis rijden die naar de Albert Heijn.” Sinds de supermarkten ’s avonds en op zondag open zijn, staan er geen manden met lege flessen en boodschappenbriefjes meer bij de deur.

Daar betaalt het CDA nu de prijs voor, meent Vliex. Open op zondag, dat zou het CDA toch ook niet moeten willen. “Niet dat ik elke week in de kerk zit. Soms heb je geen zin je om te kleden. Maar het heeft de kleine middenstander de das om gedaan.”

Nog een half jaar, dan is Vliex vijfenzestig. Mevrouw wil dat hij stopt. De melkboer wil zijn klanten niet laten zitten. Met een voorraadje kunnen ze een paar dagen zonder zijn winkel, zegt Vliex. Afgelopen 43 jaar vierde hij zijn vakanties met tussenpozen van een week.

**

Advertenties

Over Marcia Luyten

Welkom in mijn wereld, ergens tussen Afrika en Amsterdam. Mijn leven als journalist, publicist en debater heeft verschillende huizen: krant, weekblad, website en boek. Podium, radio of tv. De locaties mogen verschillen, ik doe steeds hetzelfde. Vooruit, bijna hetzelfde dan. Ik zie iets groots in iets kleins en daarover schrijf of vertel ik een verhaal. Het moet een plezier zijn om naar te luisteren, zo rijk aan informatie dat je meer weet dan voorheen, subtiel genoeg om je ongemerkt een analyse mee te geven. Je zou kunnen zeggen dat ik sociaal-culturele, politieke en maatschappelijke ontwikkelingen beschrijf, maar dat staat wat bombastisch. Zoals Martin van Amerongen antwoordde toen ik, student nog, hem zei dat ik graag politiek journalist zou worden: “Zozo, niet minder dan dat?”
Dit bericht werd geplaatst in Journalistiek. Bookmark de permalink .

Een reactie op LIMBURG BERICHT #1 SRV-man

  1. J. Heeren zegt:

    Leuk om te lezen. Geeft me het gevoel terug van de tijd dat ik zelf op de winkelwagen reed en zowel buitenwijken, nieuwbouw als bejaardenhuizen aandeed.
    Hard werken maar een geweldige periode in mijn leven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s