#92 Out of Africa

Een van mijn de laatste dagen in Oeganda hoorde ik bij de BBC een Eminent Afrikakenner: “Als het over Afrika gaat, zien we altijd weer armoede, hongersnood en burgeroorlog . Maar dat is niet het echte Afrika. In werkelijkheid is Afrika een continent met overal business, economische groei en veel potentieel.”

Opvallend dat waar het over Afrika gaat, mensen kiezen voor een van deze twee paradigma’s.

De Eminent Afrikakenner heeft gelijk. Op veel plekken in Afrika borrelt bedrijvigheid. Kampala is een stad waarin entrepreneurship elke beschikbare meter bezet – letterlijk en figuurlijk. Wie een vaste baan heeft drijft altijd ook nog een handeltje. Overal is het vrijmarkt. Als de zon onder is, wordt gehandeld bij kaarslicht. De winkel wordt pas ingepakt als de laatste klant is gaan slapen. Nog even, voorspelde de BBC-gast, en Afrika is aangehaakt.

De eminente Afrikakenner heeft het mis. Afrika’s economische groei zal de massale armoede niet wegwerken. Het leeuwendeel van de groeicijfers komt niet van de buzz op straat. Die wordt gerealiseerd door de Grote Mannen die macht paren aan big business. Het grote geld dat zij verdienen, komt in het algemeen niet via trickle down bij de armen terecht. Omdat zij hun dollars investeren in vastgoed in Zwitserland of Amerika. En omdat die armen hen niks kunnen schelen.

Na vier jaar Oeganda ben ik weg uit Afrika. In totaal zes jaren op het Moeder Continent maakten mij een bescheiden Afrikakenner. Afrika heeft een sterk karakter. En dat vraagt veel van wie er wat van wil vinden, meer nog van wie komt om te helpen.

De eminent Afrikakenner heeft gelijk en ongelijk omdat beide werkelijkheden naast elkaar bestaan. Het echte Afrika heeft double digit groei en hightechgadgets naast hartverscheurende armoede. Wanneer het politiek-culturele systeem van de meeste Afrikaanse samenlevingen (het patronagesysteem) niet verandert, gaan arm en rijk steeds verder uit elkaar. Onze analyses en interventies slaan zo vaak de plan mis, omdat we weigeren Afrika te zien zoals het is: een continent dat zijn eigen weg zoekt. Afrika is prachtig – door zijn licht, zijn rode aarde, zijn mensen. En Afrika is zo ontzettend zichzelf.

Out of Africa verscheen in Internationale Samenwerking van oktober 2010

Advertenties

Over Marcia Luyten

Welkom in mijn wereld, ergens tussen Afrika en Amsterdam. Mijn leven als journalist, publicist en debater heeft verschillende huizen: krant, weekblad, website en boek. Podium, radio of tv. De locaties mogen verschillen, ik doe steeds hetzelfde. Vooruit, bijna hetzelfde dan. Ik zie iets groots in iets kleins en daarover schrijf of vertel ik een verhaal. Het moet een plezier zijn om naar te luisteren, zo rijk aan informatie dat je meer weet dan voorheen, subtiel genoeg om je ongemerkt een analyse mee te geven. Je zou kunnen zeggen dat ik sociaal-culturele, politieke en maatschappelijke ontwikkelingen beschrijf, maar dat staat wat bombastisch. Zoals Martin van Amerongen antwoordde toen ik, student nog, hem zei dat ik graag politiek journalist zou worden: “Zozo, niet minder dan dat?”
Dit bericht werd geplaatst in Afrikalog. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s