# 73 Glamourmoyo, 15 november 2009

Weergaloze stilettohakken (zwartlak!) zetten de filippica tegen de hulp kracht bij. Dambisa Moyo knalde de ene oneliner op de andere, de voegen in haar betoog aansmerend met statistieken in strekkende meter – geen warrige wiskunde “in haar eigen keukentje gebakken”, maar materiaal betrokken van de Wereldbank. Ze maakt een belangrijk punt: door hulp hoeven Afrikaanse leiders geen verantwoording af te leggen aan hun bevolking.

Haar felle optreden is elegant verpakt. Over een strak gesneden jurk draagt ze een wollen Chanelletje en een discrete geurt. Lange ranke vingers ondersteunen het verhaal. De lakleren naaldhakken wilden er niet ordinair bij worden (– wedden dat ze die ook gewoon aanhad toen ze at met prinses Máxima).

Dambisa Moyo foetert op Bono, Madonna en Bob Geldoff – popsterren die menen te weten waar het met Afrika heen moet. Zelf is ze intussen net zo glamourous en bijna zo beroemd. Ze heeft alleen meer recht van spreken; geboren in Zambia, en dan ook nog doctor in de economie.

Jammer nou dat ze dat ticket (I’m an economist) gebruikt voor alle denkbare feestjes. Ze claimt dat het de schuld is van de hulp dat Afrika nog arm is. Als we de hulp stoppen, zegt zij, worden Afrikaanse landen beter bestuurd. Dan komt buitenlands kapitaal en begint de economische groei.

Nu de wereld een recessie inglijdt, zijn economen onweersproken orakels. Maar waarom zou na het stoppen van de hulp de patronagepolitiek van een Afrikaans land veranderen? Dat systeem van machtige mannen die onderling de poet verdelen en hun achterban bedienen met gunsten en giften, is veel ouder dan ontwikkelingshulp. En waarom weigert Moyo te kijken naar culturele kenmerken die relevant zijn voor economisch succes – zoals Max Weber dat in zijn gezaghebbende studie over het kapitalisme liet zien?

De vragen irriteren Moyo. “I’m not a political scientist.”

Prima. Maar hoe kun je zonder analyse van politieke, sociale en culturele factoren, zo’n alomvattende claim over een samenleving neerleggen? Moyo laat elegantie en deskundigheid varen: “Wat een flauwekul. Er is geen enkel verschil tussen Afrika en Europa. Patronage is hetzelfde als een monarchie.” Hopelijk heeft ze dat nog even bij Máxima nagevraagd.

Advertenties

Over Marcia Luyten

Welkom in mijn wereld, ergens tussen Afrika en Amsterdam. Mijn leven als journalist, publicist en debater heeft verschillende huizen: krant, weekblad, website en boek. Podium, radio of tv. De locaties mogen verschillen, ik doe steeds hetzelfde. Vooruit, bijna hetzelfde dan. Ik zie iets groots in iets kleins en daarover schrijf of vertel ik een verhaal. Het moet een plezier zijn om naar te luisteren, zo rijk aan informatie dat je meer weet dan voorheen, subtiel genoeg om je ongemerkt een analyse mee te geven. Je zou kunnen zeggen dat ik sociaal-culturele, politieke en maatschappelijke ontwikkelingen beschrijf, maar dat staat wat bombastisch. Zoals Martin van Amerongen antwoordde toen ik, student nog, hem zei dat ik graag politiek journalist zou worden: “Zozo, niet minder dan dat?”
Dit bericht werd geplaatst in Afrikalog. Bookmark de permalink .

Een reactie op # 73 Glamourmoyo, 15 november 2009

  1. Innocent zegt:

    Moyo heeft een punt gemaakt: de kwestie rondom de ontwikkelingshulp besprekbaar maken.
    Ik geloof niet dat Afrika beter zou worden zonder die hulp. Er moet, zoals Marcia dat suggereert, diepe veranderingen komen in de politieke en culturele conceptie van leiderschap van Afrikaanse leiders.
    Er is niets mis mee met de ontwikkelingshulp als hij gebruikt wordt voor wat hij voor bestemd is. Moyo moet de realiteit met blote ogen gaan kijken: zolang een “clubje van zgn. verlichte manen” de massa onder hun duimen houdt, zal Afrika achterblijven. De ontwikkelingshulp is het enige middel(momenteel)om de “manen” af en toe aan de vingers te tikken als mensenrechten geschonden zijn. Anders wordt Afrika weer een jungle!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s