# 42 Zoet door de voordeur, roof van achter

Op de G8-top is er alle aandacht voor Afrika. Jammer dat de grote gebaren voorbij gaan aan de echte oplossingen voor Afrika’s duurzame armoede.

De leiders van Algerije, Ethiopië, Ghana, Nigeria, Senegal, Zuid Afrika en Tanzania mochten maandag aanschuiven bij de G8-top in Japan. Dat Afrika aandacht krijgt van de Machtige Acht, is fantastisch. Jammer alleen dat het vooral over meer dollars gaat. Op de eerste dag van de top kondigde Europese Commissievoorzitter Barroso aan dat de EU Afrikaanse boeren 1 miljard euro wil geven om de voedselcrisis te bestrijden.

Over echte oplossingen voor Afrika’s duurzame armoede hoor je weinig.

Niet dat geld er niet toe doet. Money matters. Maar niet altijd als oplossing. De tientallen miljoenen donorgeld die jaarlijks bij de Oegandese regering binnenstromen, camoufleren nog enigszins het falen van staatsscholen en –klinieken. Onderwijs en gezondheidszorg voor de armsten zijn nauwelijks verbeterd. Door het geld van buiten komt de president daarmee weg. Aan de top wordt de macht gekocht. En altijd net genoeg kruimels om de massa te sussen.Bij de Centrale Bank van Tanzania bleek in februari 120 miljoen dollar verdwenen. Meer dan de helft van het nationale budget is hulp. Een vette cheque is te gemakkelijk.

Wat moet de G8 dan wél doen?

1. Ontwikkelingslanden helpen hun eigen geld te verdienen.

2. Afrika niet laten opdraaien voor de kosten van westerse welvaart.

De Europese Unie wil dit jaar vrijhandelsakkoorden met Afrikaanse landen afronden. Die Economische Partnerschapsakkoorden zijn gunstig voor Europa, nadelig voor de meeste ontwikkelingslanden. Om producten in Europa te kunnen verkopen, moeten Afrikaanse landen hun markten openstellen voor Europese producten. Oxfam International voorspelt dat die ongelijkwaardige concurrentie armen zal schaden en ontwikkeling ondermijnen.

Zo werpt de EU door de voordeur flink wat zoet naar binnen – een miljard euro voor arme boeren – om via de achterdeur hun toelomstige handel te ruïneren.Afrika draagt het minst bij aan klimaatverandering. Het zal er de hoogste prijs voor betalen. Maar een verdrag over 50 % reductie van broeikasgassen valt de G8 zwaar.

Mag Nederland weer gidsen; beginnen zijn geld beter te besteden? Niet lijdzaam toezien hoe China de wouden van Centraal Afrika leeghaalt. In plaats van valse douceurtjes uit te delen of elites te spekken, kopen we de bossen van Kameroen en Congo op.

**
Het zoet door de voordeur verscheen in Dagblad De Pers van 10 juli 2008

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *