# 42 Zoet door de voordeur, roof van achter

Op de G8-top is er alle aandacht voor Afrika. Jammer dat de grote gebaren voorbij gaan aan de echte oplossingen voor Afrika’s duurzame armoede.

De leiders van Algerije, Ethiopië, Ghana, Nigeria, Senegal, Zuid Afrika en Tanzania mochten maandag aanschuiven bij de G8-top in Japan. Dat Afrika aandacht krijgt van de Machtige Acht, is fantastisch. Jammer alleen dat het vooral over meer dollars gaat. Op de eerste dag van de top kondigde Europese Commissievoorzitter Barroso aan dat de EU Afrikaanse boeren 1 miljard euro wil geven om de voedselcrisis te bestrijden.

Over echte oplossingen voor Afrika’s duurzame armoede hoor je weinig.

Niet dat geld er niet toe doet. Money matters. Maar niet altijd als oplossing. De tientallen miljoenen donorgeld die jaarlijks bij de Oegandese regering binnenstromen, camoufleren nog enigszins het falen van staatsscholen en –klinieken. Onderwijs en gezondheidszorg voor de armsten zijn nauwelijks verbeterd. Door het geld van buiten komt de president daarmee weg. Aan de top wordt de macht gekocht. En altijd net genoeg kruimels om de massa te sussen.Bij de Centrale Bank van Tanzania bleek in februari 120 miljoen dollar verdwenen. Meer dan de helft van het nationale budget is hulp. Een vette cheque is te gemakkelijk.

Wat moet de G8 dan wél doen?

1. Ontwikkelingslanden helpen hun eigen geld te verdienen.

2. Afrika niet laten opdraaien voor de kosten van westerse welvaart.

De Europese Unie wil dit jaar vrijhandelsakkoorden met Afrikaanse landen afronden. Die Economische Partnerschapsakkoorden zijn gunstig voor Europa, nadelig voor de meeste ontwikkelingslanden. Om producten in Europa te kunnen verkopen, moeten Afrikaanse landen hun markten openstellen voor Europese producten. Oxfam International voorspelt dat die ongelijkwaardige concurrentie armen zal schaden en ontwikkeling ondermijnen.

Zo werpt de EU door de voordeur flink wat zoet naar binnen – een miljard euro voor arme boeren – om via de achterdeur hun toelomstige handel te ruïneren.Afrika draagt het minst bij aan klimaatverandering. Het zal er de hoogste prijs voor betalen. Maar een verdrag over 50 % reductie van broeikasgassen valt de G8 zwaar.

Mag Nederland weer gidsen; beginnen zijn geld beter te besteden? Niet lijdzaam toezien hoe China de wouden van Centraal Afrika leeghaalt. In plaats van valse douceurtjes uit te delen of elites te spekken, kopen we de bossen van Kameroen en Congo op.

**
Het zoet door de voordeur verscheen in Dagblad De Pers van 10 juli 2008

Advertenties

Over Marcia Luyten

Welkom in mijn wereld, ergens tussen Afrika en Amsterdam. Mijn leven als journalist, publicist en debater heeft verschillende huizen: krant, weekblad, website en boek. Podium, radio of tv. De locaties mogen verschillen, ik doe steeds hetzelfde. Vooruit, bijna hetzelfde dan. Ik zie iets groots in iets kleins en daarover schrijf of vertel ik een verhaal. Het moet een plezier zijn om naar te luisteren, zo rijk aan informatie dat je meer weet dan voorheen, subtiel genoeg om je ongemerkt een analyse mee te geven. Je zou kunnen zeggen dat ik sociaal-culturele, politieke en maatschappelijke ontwikkelingen beschrijf, maar dat staat wat bombastisch. Zoals Martin van Amerongen antwoordde toen ik, student nog, hem zei dat ik graag politiek journalist zou worden: “Zozo, niet minder dan dat?”
Dit bericht werd geplaatst in Afrikalog en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s