# 22 Verzoening

In de tuin wordt geruzied over Jezus. Kun je nog opstaan als je dood bent? Ook met spijkers in je body?

Ruzie in de tuin. Boze stemmen klinken tot binnen. Zoon zegt: “I will slam you on the head!” In driekwart jaar leer je dus ook dreigen in het Engels. En het is nog maar kwart over zeven in de morgen. Voor een vriendje is het te vroeg. Met wie wordt er dan gevochten?

Ik ren naar buiten en vind zoon op een muurtje, kin op de opgetrokken benen, armen over elkaar. Een paar meter verder staat Augustin, nachtwaker, en ook aangeslagen. Inderdaad, ze maken ruzie.

Bekvechten met de goedmoedige Augustin lijkt me lastig. Dus waarover in hemelsnaam? Augustin kijkt naar zijn schoenen. Zoon: over Jesus!

Over Jezus? De wacht knikt. Het blijft even stil. Dan zegt de wacht: “Hij zegt dat je wanneer je dood bent je niet meer levend kunt worden. Maar ik vertelde hem dat de doden uit de dood zullen verrijzen. Net als Jezus.”

Mijn kleuter knikt bevestigend. “Maar dat klópt toch niet mama? Als je dood bent doet je lijf het toch niet meer. En Jezus kon helemaal niet meer lopen. De Romeinen hadden toch spijkers in zijn body gedaan.”

Augustin pakt de bijbel van het muurtje en loopt naar zijn betonnen hokje terug.

De teleurstelling van de man met slechts één boek in zijn bezit is de verontwaardiging van veel Afrikanen. Nog maar een week geleden zat James de slangenman te bulderen van het lachen om mijn ongeloof.

Hij had onze tuin omgetoverd tot een Tsjernobyl om de zwarte cobra ‘onder controle te krijgen’. “Van de autoriteiten mag ik ze niet doden”, verklaarde James zijn tactiek. “Maar ik zal zorgen dat ze bij de buren blijven.” Kunnen ze daar de kinderen doodbijten zeker.

En ook James had het over de Heer. Ik had mijn kinderen niet gedoopt? Ging niet meer naar de kerk? Het bracht de slangenman in een ongecontroleerde donderlach. “Eerst hebben jullie witten ons Christus gebracht. En nu komen jullie ons vertellen dat het allemaal onzin is?! Hahahahaha!”

Goeie grap ja.

Voor James had ik geen troost. Maar zoon en wacht waren snel verzoend. Augustin en hij bedoelden eigenlijk hetzelfde. Wie dood is wordt een sterretje. Dat opstaan uit de dood, dat is wat er gebeurt met je energie. Dat is je lichtje.

***

Verzoening verscheen in Vrij Nederland, 23 december 2007

Advertenties

Over Marcia Luyten

Welkom in mijn wereld, ergens tussen Afrika en Amsterdam. Mijn leven als journalist, publicist en debater heeft verschillende huizen: krant, weekblad, website en boek. Podium, radio of tv. De locaties mogen verschillen, ik doe steeds hetzelfde. Vooruit, bijna hetzelfde dan. Ik zie iets groots in iets kleins en daarover schrijf of vertel ik een verhaal. Het moet een plezier zijn om naar te luisteren, zo rijk aan informatie dat je meer weet dan voorheen, subtiel genoeg om je ongemerkt een analyse mee te geven. Je zou kunnen zeggen dat ik sociaal-culturele, politieke en maatschappelijke ontwikkelingen beschrijf, maar dat staat wat bombastisch. Zoals Martin van Amerongen antwoordde toen ik, student nog, hem zei dat ik graag politiek journalist zou worden: “Zozo, niet minder dan dat?”
Dit bericht werd geplaatst in Afrikalog en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s