# 21 Geen ebola in de payless

Wanneer de caissières latex handschoenen gaan dragen is Kampala ongerust. Hield de regering de ziekte achter om de Gemenebesttop te redden? Elke bloedneus wordt voor Ebola gehouden.

Een latex handschoen reikt mij de zevenduizend Shilling wisselgeld aan. Ik sta in de Payless, supermarkt in Kampala, en vraag de mevrouw achter de kassa waarom ze handschoentjes draagt.

“Dat is tegen het virus, madam.”

Hier waart inderdaad altijd wel een griepje. En dat de bankbiljetten van alles afgeven, zie je wel aan dat vingercondoom. Dat is niet witdoorzichtig meer maar bruin.

“Tegen ebola, zegt ze dan.”

Ha! Ebola? Dat is ver weg in Bundibugyo .

“In Mulago Hospita overleed een dokter aan ebola.”

Ow. Aan de andere kant van de heuvel. Zeer besmettelijk en bijna altijd dodelijk, dat ebola. Het bloed loopt uit al je openingen, zelfs uit ogen en oren. Toch maar even de desinfectiegel gezocht die in het dashboardkastje slingert. Morgen ga ik zeggen: ‘Keep the change’.

Overbezorgd en onverantwoord laten zich ineens niet goed meer scheiden. Na 28 doden en 110 zieken gonst het land van geruchten. De regering zou de ebola-uitbraak in augustus hebben stilgehouden, omdat anders Queen Elizabeth zou hebben afgebeld voor de Gemenebesttop met 5000 man, twee weken geleden. Dat is: 140 miljoen euro en jaren werk naar de knoppen. En vooral: geen glorie voor president Museveni.

Pas eind november zijn bloedmonsters naar het Amerikaanse Centre for Disease Control gestuurd. De test was positief, maar het getroffen district werd niet afgesloten. Na tien dagen kregen dokters en zusters handschoenen, mondkapjes en maanpakken voor in de isolatiekamers. Intussen zijn er wat dokters en verpleegkundigen ziek of al dood.

De arts die ‘Taskforce Ebola’ leidt, zegt dat alles onder controle is. De bevolking wordt ingelicht: je kunt het alleen krijgen van iemand die ziek is – niet tussen infectie en uitbraak – maar dan wel van alle soorten ‘lichaamsvocht’. Museveni heeft het volk opgeroepen geen handen meer te schudden. Zwaai ‘jambo’ met je handje, is het presidentieel advies.

Maar nu laten de Oegandezen zich niet geruststellen. Elke bloedneus wordt voor ebola gehouden. Boos zijn ze ook. Ze verwijten de regering de falende gezondheidszorg. En dat ze niet heeft willen weten van ebola. Dat alles door de Gemenebesttop. Dokter Taskforce sust: als iedereen drie weken binnenblijft, is het zo weer over.

Geen ebola in de Payless verscheen 12 december 2007 in Dagblad De Pers

Advertenties

Over Marcia Luyten

Welkom in mijn wereld, ergens tussen Afrika en Amsterdam. Mijn leven als journalist, publicist en debater heeft verschillende huizen: krant, weekblad, website en boek. Podium, radio of tv. De locaties mogen verschillen, ik doe steeds hetzelfde. Vooruit, bijna hetzelfde dan. Ik zie iets groots in iets kleins en daarover schrijf of vertel ik een verhaal. Het moet een plezier zijn om naar te luisteren, zo rijk aan informatie dat je meer weet dan voorheen, subtiel genoeg om je ongemerkt een analyse mee te geven. Je zou kunnen zeggen dat ik sociaal-culturele, politieke en maatschappelijke ontwikkelingen beschrijf, maar dat staat wat bombastisch. Zoals Martin van Amerongen antwoordde toen ik, student nog, hem zei dat ik graag politiek journalist zou worden: “Zozo, niet minder dan dat?”
Dit bericht werd geplaatst in Afrikalog en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s